top of page

Jeg trenger noen nye øvelser !

Et av de vanligste spørsmålene jeg får av andre trenere er om jeg har noen «fine» øvelser jeg kan dele. I starten av min trenergjerning var jeg også opptatt av å finne øvelser. Samlet på alt jeg kom over og lagret det i en perm. Tilgangen på nye øvelser for dagens trenere er vesentlig større enn den var for 20-25 år siden. Den gangen var det stort sett fagblader som delte øvelser, i tillegg til det man selv observerte av andre. Øvelsen var gjerne illustrert med noen skisser og en mer eller mindre god forklaring. Den digitaliserte tiden vi nå lever i gjør at vi har ubegrenset tilgang til øvelser. I feeden på FB og Twitter dukker det daglig opp nye ting, for ikke å nevne søkemulighetene på You Tube. Noen fra kommersielle aktører, men også mye fra folk som bare ønsker å dele. Det store spørsmålet er, hva trenger du egentlig ? Det er hevet over enhver tvil at enkelte øvelser definitivt gjør mester, kanskje spesielt i barnefotballen. Med riktig øvelsesutvalg kan spillerne selv utforske, prøve og feile i det uendelige. Nesten uten påvirkning fra voksne/trenere. Mange ganger er den store testen for oss trenere om vi klarer å la barna holde på til de knekker koden, eller om vi skal vise omgivelsene hvor dyktige VI er og fortelle svaret. Hvem av oss ville fortelle eget barn svaret på en skoleoppgave, dersom ønsket var at barnet skulle lære ? Da blir det forbausende å se hvordan dette er helt akseptabel oppførsel som fotballtrener ! Så konklusjonen blir, at det definitivt finnes noen «fine» øvelser der ute. Men vel så viktig er konteksten og hvordan vi rammer inn treningen for barna. Jeg samler fortsatt på øvelser. Men forskjellen i dag er at jeg kun etter noen få sekunders observasjon, ser om det er noe å ta vare på. Hvis jeg trenger en ny øvelse i dag, lager jeg den bare selv. Mulig den ikke er ny, men den tilfredsstiller målet mitt med treningen og det jeg ønsker spillerne skal trene på. Mitt svar til trenere som trenger noen nye øvelser, er sånn sett enkelt. De mangler overhodet ikke øvelser, men en klar idé om hvordan de ønsker spillet skal se ut. Overhodet ikke ment som en nedlatende eller ovenfra og ned holdning, men mer en erkjennelse. En erkjennelse om at jeg fortsatt har mer å lære og kanskje også litt å lære bort for de som vil, annet enn bare en fin øvelse…….


395 visninger0 kommentarer
bottom of page